Templomok Gyulán

Nádi Boldogasszony templom
Római Katolikus egyház
Gyula, Harruckern tér 1.
 
Az egyhajós barokk-copfstílusú templom mai formájában Linch János Károly tervei alapján 1775-77 között épült egy boltszakaszos, félkörös záródású szentéllyel, annak két oldalán a sekrestye felett oratóriummal. Főoltárképét Maurer Hubert 1778-ban festette.
 
 
Szent József templom
Római Katolikus egyház
Gyula, Apor Vilmos u. 1.
 
Józsefváros szívében, az Apor Vilmos téren álló mai templomot Nuszbeck József helyi építész saját tervei alapján építette 1863-66 között. Uralkodó stílusa a klasszicizmus, de találunk benne még késő barokk és más romantikus elemeket is.
 
 
Szentháromság kápolna
Római Katolikus egyház
Gyula, Kossuth tér
 
A barokkstílusú kápolna 1741-ben fogadalomból épült az 1738-as pestisjárvány után. Már 1752-ben kibővítették, de mai alakját 1815-17 között nyerte le, amikor karzata is elkészült. Főoltárképét 1839-ben festették.
 
 
Gyulai Református Egyházközség temploma
Református egyház
Gyula, Petőfi tér 4.
 
A templomban a gyülekezet tagjai esküdnek, a helyi lelkész mellé a család kívánságára az ökumenikus felállás szerint csatlakozhat más is másodlelkésznek.
 
 
Miklósvárosi Román Ortodox Püspökség temploma
Ortodox egyház
Gyula, Szent Miklós park 2.
 
Az ország egyetlen román ortodox műemléki temploma 1802-12 között, késő copfstílusban épült. Nagyméretű, héttengelyes, négyszintes ikonosztázának építménye gazdag kora klasszicista munka. Tornya 1854-re épült és 1996-ban új rézborítást kapott.
 
 
Gyulai Evangélikus Egyházközség temploma
Evangélikus egyház
Gyula, Béke sugárút 29.
 
 
Gyulai Baptista gyülekezet
Baptista egyház
Gyula, Munkácsy M. u. 11/b.